Business Manager of VA? Welke vorm van ondersteuning heb je nodig?

20-03-2023 | leestijd:
business manager patricia

+ Mijn visie op ondersteuning en (online) business management

Ondersteuning of support kun je als ondernemer op vele manieren krijgen. Een VA, virtual professional, business support, OBM, business manager. De keuze is reuze.

Door deze overvloed aan mogelijkheden begrijp ik dat het lastig kan zijn om te bepalen wat je voor jouw specifieke situatie of vraagstuk nodig hebt. Daarom dit blog waarin ik je meeneem in mijn visie op ondersteuning en business management.

Ondersteuning inschakelen als ondernemer

Los van de vorm is ondersteuning voor je bedrijf inschakelen sowieso een goed idee, want twee mensen zien meer dan een. En samen gaat het sneller en makkelijker.

De eerste stap die ik ondernemers vaak zie zetten is het uitbesteden van werkzaamheden die veel tijd- en energie kosten. Hierdoor wordt de hoeveelheid werk op hun bordje al minder.

Wat ik de afgelopen vier jaar heb gemerkt in mijn ondersteunende rol bij ondernemers is dat jouw vraagstuk soms verder gaat dan wat je nu denkt en alleen het uitbesteden van werkzaamheden aan een Virtual Assistant niet de oplossing is. In sommige gevallen kost het zelfs tijd en daarmee geld.

Persoonlijk geloof ik enorm in duurzaam groeien, dus niet alleen kijken hoe je voor de korte termijn geholpen bent. Het blussen van de brandjes. Maar juist kijken naar de oorzaak van deze brandjes. Waar komt het door dat de brandjes ontstaan?

Bijvoorbeeld als je agenda vol zit en je nergens aan toekomt, dan kan dat door verschillende dingen komen; je stelt geen grenzen, je aanbod mag aangescherpt worden, je doet nog te veel dingen zelf, er zijn te veel taken die handmatig uitgevoerd worden, er zijn taken overbodig…

Onderzoeken waar de knelpunten zitten gaat een stukje dieper dan alleen de tijdrovende taken uitbesteden, want het totale plaatje van je bedrijf wordt meegenomen omdat alles invloed op elkaar heeft.

Wat is een (online) business manager?

Enter de business manager, ook wel online business manager of OBM genoemd.

Een business manager zie ik als de rechterhand van een ondernemer. Iemand die naast de ondernemer staat en strategisch meedenkt over de groei van het bedrijf en helpt om op een zo ontspannen mogelijke manier het bedrijf te runnen. Door ervoor te zorgen dat het totale plaatje klopt en achter de schermen alles goed ingericht is, zodat je de beoogde groei ook daadwerkelijk aankunt.

Als ondernemer heb je duidelijk voor ogen wat je wilt realiseren en de business manager helpt je met de implementatie ervan. Zodat de juiste zaken op het juiste moment, op de juiste manier met behulp van de juiste tools, systemen en mensen gerealiseerd worden.

Elke business manager geeft haar eigen invulling aan haar rol. Zo noem ik mezelf personal business manager omdat ik zeer betrokken ben bij jou en je bedrijf. Ik ben op de hoogte wat er achter de schermen speelt. Ik beweeg mee met jouw proces en hou in de gaten waar je naartoe aan het werken bent.

In een samenwerking kijk ik met je mee wat je nodig hebt en pak graag terug op de essentie van je bedrijf. Waardoor we zien wat er nog niet klopt en waar bijgestuurd mag worden.

Wat doet een OBM?

Naast het strategisch meedenken neemt de business manager ook het operationele deel uit handen, zodat jij zelf minder aan het managen bent en weer kunt gaan ondernemen.

Zo speel ik in op de vraagstukken waar jij nu mee loopt in het runnen van je business. We kunnen inzoomen op bepaalde onderdelen binnen je bedrijf of uitzoomen op de grote lijnen.

Met als doel om meer structuur, overzicht en daarmee helderheid aan te brengen op een manier die bij jou en je bedrijf past.

Ook kan ik daarin, als het passend en gewenst is, een gedeelte van de uitvoering op mij nemen, of ik koppel je aan een expert uit mijn netwerk.

Een paar voorbeelden:

  • Dagelijks management versimpelen
  • De processen stroomlijnen zodat je bedrijf een geoliede machine wordt
  • Het vereenvoudigen of automatiseren van taken
  • Ondersteuning bij planning en de wekelijkse agenda
  • Projectmanagement, zoals het coördineren en realiseren van een challenge of online summit.
  • Team, jouw teamleden zo optimaal mogelijk hun werk laten doen.

Wanneer samenwerken met een online business manager

Wanneer is het nou het moment om een business manager in te schakelen?

  • Je wilt het allemaal niet meer alleen doen en bedenken.
  • Je wilt minder aan het managen zijn en meer de rol als CEO pakken.
  • Je wordt door de inrichting van je bedrijf geremd in je groei.
  • Je ervaart een gevoel van overwhelm en chaos en je weet niet wat je kunt doen om hier uit te komen.
  • Je wilt je offline business uitbouwen met een online business, maar weet niet goed hoe je dit kunt doen en wat er mogelijk is.
  • Je vindt het lastig om knopen door te hakken omdat je alle opties niet kunt overzien.
  • Het mag allemaal makkelijker en lichter aanvoelen.

Wat levert een samenwerking met een business manager jou op?

Een samenwerking met een business manager is niet altijd in woorden te vangen. Het gevoel is des te sterker. Een gevoel van rust en vertrouwen. Het weten dat er iemand is waar je bij terecht kunt, waar je op kunt leunen zodra je dat nodig hebt.

Op het moment dat je op deze manier aan de oorzaak van je probleem werkt bouw je op een duurzame manier aan je bedrijf. De achterkant van je bedrijf staat steviger waardoor jij minder nodig bent.

Het werkt kostenbesparend en draagt bij aan jouw energie en de invulling van je agenda. Waardoor jij je volledige aandacht kunt richten op de activiteiten die echt belangrijk zijn en je bedrijf helpen groeien. Zoals marketingacties, nieuwe diensten ontwikkelen en er ontstaat ruimte om je creativiteit de vrije loop te laten. En we weten allebei waar deze acties toe kunnen leiden…

Heb je voor jezelf nu helder of een Business Manager de vorm van ondersteuning is die jij nodig hebt? Je bent altijd welkom om erover te sparren met mij tijdens een vrijblijvend gesprek. We bespreken jouw huidige situatie, waar je nu tegen aanloopt en ik vertel je over de mogelijkheden die jou hierbij helpen.

 

Misschien vind je dit ook interessant

08-09-2023 | door: Patricia van Kester

klanten in het zonnetje: Karlijn Verkoelen

"Het interessante is dat ik, voordat ik bij jou kwam, eigenlijk dacht dat ik vooral mijn workload over de schutting wilde gooien. Het was gewoon too much qua werk. Maar toen zag ik dat mijn bedrijf iets anders nodig had." En wat dat was lees je in dit interview met Karlijn Verkoelen.
01-06-2023 | door: Patricia van Kester

Je doelen behalen? Bereid je maand voor.

Een goed begin is het halve werk. En voorbereiding is 90% van het succes. Alles valt of staat met een goede voorbereiding. Tijd en aandacht besteden aan een nieuwe maand levert je uiteindelijk tijd en meer resultaat op. Hoe ik dat zie lees je in dit blog.
evalueren reflecteren online business manager patries
03-04-2023 | door: Patricia van Kester

Waarom evalueren als ondernemer een must is

Wanneer je wilt groeien met je business op een manier die bij jou en je leven past, dan is regelmatig evalueren en reflecteren een must. Het is dan ook een van mijn meest winstgevende routines. Wat regelmatig terugblikken voor jou en jouw bedrijf kan betekenen en hoe je dit doet lees je in dit blog.