Waarom evalueren als ondernemer een must is

03-04-2023 | leestijd:
evalueren reflecteren online business manager patries

Als je wilt groeien met je business op een manier die bij jou en je leven past, dan is regelmatig evalueren en reflecteren een must. Het is dan ook een van mijn meest winstgevende routines.

Wat regelmatig terugblikken voor jou en jouw bedrijf kan betekenen en hoe je dit doet lees je in dit blog.

Stilstaan? Liever niet

De tijd gaat al zo hard, en je wilt door. Je wilt vooruit. Dus stilstaan om terug te blikken? Liever niet.

Je to-do lijst is oneindig, de mailbox overstroomt, je klanten hebben je nodig. En je hebt nog zoveel plannen om aan te werken. Heel begrijpelijk dus dat je wilt blijven gaan.

Alleen wanneer je door blijft hollen en reactief werkt zonder terug te kijken dan zie je belangrijke zaken over het hoofd en verandert er niet zo veel. Je mist kansen en belangrijke inzichten waarmee je je bedrijf kunt verbeteren. Je gaat makkelijk over je grenzen heen, je blijft in oude patronen zitten en in valkuilen stappen. Gewoon omdat je het niet ziet.

En wat ik persoonlijk belangrijk vind is dat je makkelijk van jouw oorspronkelijke pad afwijkt als je vooral gericht bent op de toekomst. Waarom was je ook alweer gaan ondernemen?

De kracht van evalueren

Juist als je aan het groeien bent is het ontzettend waardevol om wel te evalueren, omdat je kwaliteit wilt blijven leveren. Als je minder brandjes wilt blussen, minder gedoe wilt en behoefte hebt aan meer overzicht dan is evalueren en reflecteren een heel fijn hulpmiddel.

Het helpt je namelijk om objectief en van een afstand naar je bedrijf te kijken. Je zoomt uit en ziet scherper hoe je werkt en wat dit met jou doet.

Vanuit een ander perspectief wordt helder waar je nu staat en kun je vervolgens bepalen welke richting je op wilt gaan. Wat past bij de fase waar je nu in zit en aan welke knoppen je mag draaien. Zo kun je je plannen en strategie bijsturen.

En wat het voor mij zo waardevol maakt is dat je aan je bedrijf bouwt op een manier die bij jou en jouw leven past. Je maakt jezelf weer belangrijk.

Evalueren en reflecteren

Waar evalueren vooral gaat over het achteraf beoordelen van je werk, het doornemen van de resultaten ten opzichte van de gestelde doelen, gaat reflecteren over de manier waarop je dat werk gedaan hebt. Je houdt jezelf een spiegel voor en staat stil bij de keuzes die je gemaakt hebt, je werkwijze en hoe je dit ervaren hebt.

Ik combineer beiden omdat ondernemen niet alleen om de resultaten gaat, maar ook om hoe je die resultaten behaalt.

Wanneer je bijvoorbeeld je doelen behaalt, maar het te veel van jou vergt qua tijd en energie dan heb je aan het eind van de maand nog geen voldaan gevoel. En daarom ben je geen ondernemer geworden.

Hoe pak je het aan en wat kun je ermee?

Wat ik soms hoor van ondernemers is dat ze niet goed weten hoe ze dit kunnen aanpakken en wat ze er vervolgens mee kunnen doen.

Daarom volgen hier een paar vragen om je op weg te helpen. Pak pen en papier erbij en ga schrijven, want zo kom je dichter bij jezelf.

  • Hoe is de afgelopen maand/maanden voor je geweest?
  • Waar ben je trots op en wat ga je vieren?
  • Hoe ga je dit vieren?
  • Waar kreeg je energie van en wat kostte energie?
  • Wat was je grootste inzicht?
  • Hoe sta je ervoor ten opzichte van je plannen/wensen voor dit jaar?
  • Waar kun je op bijsturen?
  • Waar ga je mee stoppen of minderen?
  • Wat ging goed en hoe kun je daar meer van doen?
  • Wat staat er op jouw planning en hoe richt je jouw agenda hierop in?
  • Waar kun je hulp bij gebruiken?

Ook kun je door je tijdlijn of het archief van je Instagram stories scrollen, de foto’s op je telefoon bekijken of je agenda erbij pakken. Want in een maand gebeurt zoveel en dat staat niet allemaal vooraan in je geheugen.

Praktisch een periode afronden

Op praktisch gebied zijn er ook een aantal dingen die je aanvullend kunt doen om een periode af te ronden en te zien waar je bent gegroeid of waar je aan mag werken.

Zoals:

  • Financieel overzicht bijwerken
  • Kosten en abonnementen doornemen
  • Openstaande zaken en losse eindjes afronden
  • Bepalen welke acties en to-do’s doorgeschoven kunnen worden
  • Je cijfers analyseren, zoals het aantal volgers, je mailinglijst, het aantal klanten dat je geholpen hebt, het aantal uur dat je gewerkt hebt
  • Je mailbox en laptop opschonen

Samen evalueren

Omdat ik weet hoe lastig het kan zijn om hier in de praktijk ruimte voor te maken als groeiende ondernemer, hoop ik dat je jezelf dit waardevolle en leerzame moment gunt. En dat hoeft echt geen uren te duren of op een vast moment te gebeuren. Alles op jouw ritme.

Samen evalueren en reflecteren werkt ook altijd ontzettend goed omdat je zelf blinde vlekken hebt. Daarom evalueer ik ook graag met mijn klanten. Ik vraag door waar jij zelf stopt, waardoor je op andere inzichten komt.

Vind je het fijn om dit samen te doen, weet dan dat ik graag samen met jou je maand of kwartaal evalueer. Stuur een mail naar hi@patries.nl en dan neem ik contact met je op over de mogelijkheden.

Misschien vind je dit ook interessant

01-06-2023 | door: Patricia van Kester

Je doelen behalen? Bereid je maand voor.

Een goed begin is het halve werk. En voorbereiding is 90% van het succes. Alles valt of staat met een goede voorbereiding. Tijd en aandacht besteden aan een nieuwe maand levert je uiteindelijk tijd en meer resultaat op. Hoe ik dat zie lees je in dit blog.
bedrijf opschonen patries.nl
20-02-2023 | door: Patricia van Kester

Geef je bedrijf een voorjaarsbeurt en maak ruimte voor groei

Ga mee in de vernieuwende energie van het voorjaar en geef je bedrijf een voorjaarsbeurt. Schoon op en maak ruimte in je dag en in je hoofd. Zodat de ideeën en plannen die in de winter zijn ontstaan zich verder kunnen ontwikkelen. En het kan je zomaar kosten besparen en energie, focus en tijd opleveren.
business manager patries.nl
08-12-2022 | door: Patricia van Kester

Overwhelmed. Wat te doen?

Wat te doen als je overwhelmed bent. Een bijna niet te beschrijven gevoel van onrust, zwaarte, wiebelig. In het Nederlands overweldigd, maar dat dekt de lading toch niet helemaal.