Geef je bedrijf een voorjaarsbeurt en maak ruimte voor groei

20-02-2023 | leestijd:
bedrijf opschonen patries.nl

Zodra het voorjaarszonnetje gaat schijnen en de lentebloeiers zich openen begint het te kriebelen. Wellicht niet direct om je huis een grondige voorjaarsbeurt te geven, wel om de ideeën en plannen die zijn ontstaan in de winter naar buiten te brengen.

En dat gaat veel makkelijker als je hier ruimte voor hebt. Daarom pleit ik voor een voorjaarsschoonmaak in je bedrijf.

Opschonen om ruimte te maken voor nieuwe zaken. En om helderheid te creëren. Want alles wat je niet meer dient is ruis en leidt jou af van de dingen die jou verder helpen.

Haal dus een frisse wind door je business en geef het meer zuurstof.

Begin eenvoudig met je werkplek

Opschonen kun je a la Marie Kondo doen door jezelf de vraag te stellen: Does it spark joy? Als je er blij van wordt dan houd je het. Zo niet, dan kan het weg.

Begin met je werkplek om er lekker in te komen. De uitdrukking ‘opgeruimd huis, opgeruimd hoofd’ ken je vast wel. Je kunt je werkplek zien als een afspiegeling van jouw hoofd. Is jouw werkplek rommelig en ongeorganiseerd? Dan betekent dat vaak dat je onrust en chaos in je hoofd hebt.

Geef alles een vaste plek, wat de basis is van organizen. Zo hoef je nooit meer te zoeken, waardoor je tijd en energie bespaart en je snel kunt opruimen.

Bewaar documenten zoveel mogelijk digitaal en leg alleen dat wat je nodig hebt op je bureau en eventueel iets wat jou inspireert. Als je er een gewoonte van maakt om aan het eind van de dag spullen op hun vaste plek te leggen sluit je met een opgeruimd gevoel je werkdag af.

Digitale werkplek
Daarna kun je verder gaan met je digitale werkplek, je laptop. In de loop der tijd kan dit een vergaarbak zijn geworden van documenten, downloads, notities, afbeeldingen etc. Loop je mappenstructuur na en check of dit nog steeds voor je werkt. Maak je bureaublad leeg en de downloads map. Wat kan er weg en wat mag bewaard worden? En waar wil je het bewaren? Sla je alles nog steeds goed op in de cloud? Heb je een backup?

Ook je mailbox kan waarschijnlijk wel een voorjaarsbeurt gebruiken. Een inbox zero is wat mij betreft echt niet nodig. Maar zorg ervoor dat je mailbox ook niet overloopt met mails waar je nooit meer naar kijkt. Dat neemt alleen maar ruimte in beslag, letterlijk en figuurlijk.

Loop al je accounts en abonnementen eens na. Van welke software en programma’s maak je geen gebruik meer? Houd bijvoorbeeld een overzicht bij van alle abonnementen die je hebt. Misschien kun je een abonnement downgraden omdat je niet meer van alle opties gebruikmaakt.

Een deep dive in je bedrijf

Dit zijn hele concrete zaken om op te schonen. Zodra je in de flow zit kun je dieper in je bedrijf duiken en kijken wat er verder nog opgeschoond mag worden. En als je daarmee bezig bent kunnen er zomaar mooie inzichten komen om je bedrijf te verstevigen en verder aan te scherpen.

Wanneer je dingen vasthoudt in je bedrijf die eigenlijk niet meer passen, dan stroomt het niet meer. Ik geloof dat je dan de groei van je bedrijf blokkeert.

Opschonen zie ik als bewust opruimen. Dus niet spullen een andere plek geven, maar door te voelen of iets je nog dient zoals Marie Kondo haar methode. Zo krijg je scherp op je vizier wat niet meer past of klopt en kun je de ruis verwijderen. Je gaat naar de essentie van wie je bent en wat je doet. Het wordt duidelijk waar je aandacht naartoe mag.

Een paar suggesties:

Aanbod
Klopt je aanbod zoals het nu staat? Is het duidelijk genoeg voor je klanten en voor jou? Komt de waarde goed naar voren? Word je er nog steeds blij van of kun je het verbreden of verdiepen?

Marketing
Spreek je met jouw boodschap de juiste mensen aan? Welke marketingkanalen werken voor je? Waar komen de klanten vandaan? En hoe scherp ben je op jouw volgers? Zijn dat allemaal (potentiële) klanten of ambassadeurs of zit Brad Pitt er ook nog tussen 😉

Hoe staat je website ervoor? Zijn er bijvoorbeeld pagina’s die offline kunnen. Hoe staat het ervoor met de vindbaarheid, de backup en zijn er plugins die geüpdatet mogen worden?
Ook tools zoals e-mailmarketing systemen kunnen volraken waardoor je het overzicht verliest.

Kun je ergens afscheid van nemen? Of mag iets aangescherpt worden in je marketing?

Processen & werkwijze
Heel wat processen kunnen door de jaren heen wat verouderd zijn of zelfs vergeten. Stof de processen eens af en kijk eens welke stappen je allemaal neemt, zoals de on- en offboarding van klanten. Zijn die stappen nog logisch? Of kunnen ze eenvoudiger? Kan het in minder stappen of kun je een stap automatiseren?

En hoe zien jouw weken eruit? In hoeverre besteed je je tijd en energie aan zaken waar je joy ervaart? Heb je systemen en rituelen opgezet die ervoor zorgen dat het blijft stromen. En zo ja, kloppen deze systemen nog steeds of kan het eenvoudiger?

Waar het op neerkomt is dat je jezelf mag afvragen waar het licht voelt en waar zwaar. Zijn er onderdelen in je bedrijf waar je tijd- en/of energie verliest? Waar het niet meer stroomt? Deze inzichten zijn een eerste stap naar het verstevigen van je bedrijf.

Merk je nu dat het nodig is om dingen anders aan te pakken of wil je doorpakken maar weet je niet goed hoe of waar je de tijd vandaan moet halen? Weet dan dat ik er ben om je hierbij te helpen. Plan een kennismakingsgesprek en dan help ik je met die eerste stap.

Misschien vind je dit ook interessant

01-06-2023 | door: Patricia van Kester

Je doelen behalen? Bereid je maand voor.

Een goed begin is het halve werk. En voorbereiding is 90% van het succes. Alles valt of staat met een goede voorbereiding. Tijd en aandacht besteden aan een nieuwe maand levert je uiteindelijk tijd en meer resultaat op. Hoe ik dat zie lees je in dit blog.
evalueren reflecteren online business manager patries
03-04-2023 | door: Patricia van Kester

Waarom evalueren als ondernemer een must is

Wanneer je wilt groeien met je business op een manier die bij jou en je leven past, dan is regelmatig evalueren en reflecteren een must. Het is dan ook een van mijn meest winstgevende routines. Wat regelmatig terugblikken voor jou en jouw bedrijf kan betekenen en hoe je dit doet lees je in dit blog.
business manager patries.nl
08-12-2022 | door: Patricia van Kester

Overwhelmed. Wat te doen?

Wat te doen als je overwhelmed bent. Een bijna niet te beschrijven gevoel van onrust, zwaarte, wiebelig. In het Nederlands overweldigd, maar dat dekt de lading toch niet helemaal.