Hoe minimalisme rust brengt binnen je bedrijf

21-10-2021 | leestijd:
minimalisme in bedrijf patricia

Ook als je geen minimalist bent

Bij minimalisme wordt vaak gedacht aan cleane interieurs met veel wit, een capsule wardrobe of een maximum aantal spullen in je bezit. Het voelt gelimiteerd, beperkend en strikt.

Voor lange tijd was dat ook het beeld dat ik had bij minimalisme. Waar ik achter ben gekomen is dat minimalisme juist het tegenovergestelde is. Minimalisme maakt het leven lichter en makkelijker. Het biedt de rust waar veel ondernemers met kinderen zoals jij zo naar verlangen.

 

Wat is minimalisme?

Al jaren voel ik me aangetrokken tot het minimalisme en paste ik het onbewust al toe in mijn leven, maar ik voelde me geen minimalist. Want wanneer mag je jezelf een minimalist noemen?

Ik heb die beelden van cleane interieurs losgelaten. Met kinderen is dat sowieso een onhaalbaar streven.

En dat is precies waar het voor mij om gaat: loslaten. Alles wat voor afleiding zorgt, wat niet belangrijk is of waar je niet blij van wordt mag je loslaten. Het voegt niks toe aan je leven.

De uitleg van Joshua Becker van The Minimalists verheldert dit:
Minimalisme is dat belangrijk maken wat écht belangrijk is en alles verwijderen wat daar niet bij helpt.

Hier kan ik mij helemaal in vinden. Minimalisme gaat dus niet over jezelf iets ontnemen of heel strikt leven. Je besteedt je tijd, geld en energie aan dingen die jou gelukkig maken en die van waarde voor jou zijn. Wat dat in de weg zit, verwijder je.

“Minimalisme is dat belangrijk maken wat écht belangrijk is en alles verwijderen wat daar niet bij helpt.”

Minimalisme zorgt voor eenvoud

Dit principe kun je natuurlijk toepassen op jouw kledingkast a la Marie Kondo; does this dress spark joy? Ruimt lekker op. Maar ik zie het breder dan alleen je huis opruimen en organizen. Minimalisme zie ik als een inspirerende mindset die je overal kunt toepassen, dus zeker ook op jouw bedrijf.

Voor mij staat minimalistisch ondernemen voor ondernemen vanuit wie jij bent. Je doet alleen datgene wat in lijn is met wat belangrijk is voor jou. Jij bent de basis van je bedrijf en daarmee de hoogste prioriteit. Dat betekent dat je bewust kiest waar je jouw kostbare tijd en energie aan besteedt. Tegen dingen die van waarde zijn zeg je ja en tegen de rest nee. Of dat nou taken zijn, ideeën, afspraken of je aanbod.

De dingen waar je nee tegen zegt kun je vervolgens vereenvoudigen, schrappen, automatiseren of uitbesteden.

Zo ontstaat er, net als in die georganiseerde kledingkast, meer overzicht en ruimte waardoor je met meer plezier en rust kunt ondernemen. Je bedrijf is eenvoudiger, waardoor je minder afgeleid raakt en met aandacht aan jouw doelen werkt.

Niet voor niets komen grote ondernemers nu terug van de complexe inrichting van hun bedrijf met tientallen funnels, weggevers, meerdere programma’s, grote teams. Ze vereenvoudigen hun bedrijf omdat het enorm ingewikkeld geworden is.

Minimalistisch ondernemen 

Je hoeft dus geen minimalist te zijn om je bedrijf op een minimalistische manier te runnen. Zie het als een manier om je bedrijf en daarmee je leven makkelijker te maken. Een bewust leven waarin je met meer aandacht werkt, omdat je niet meer afgeleid wordt door dingen die eigenlijk niet belangrijk zijn.

Heb je behoefte aan minder? Maar denk je nu, oke Patries waar begin ik? Vraag een kennismakingsgesprek aan en ik vertel je hoe jij minimalisme kunt toepassen in jouw business.

 

Misschien vind je dit ook interessant

01-06-2023 | door: Patricia van Kester

Je doelen behalen? Bereid je maand voor.

Een goed begin is het halve werk. En voorbereiding is 90% van het succes. Alles valt of staat met een goede voorbereiding. Tijd en aandacht besteden aan een nieuwe maand levert je uiteindelijk tijd en meer resultaat op. Hoe ik dat zie lees je in dit blog.
evalueren reflecteren online business manager patries
03-04-2023 | door: Patricia van Kester

Waarom evalueren als ondernemer een must is

Wanneer je wilt groeien met je business op een manier die bij jou en je leven past, dan is regelmatig evalueren en reflecteren een must. Het is dan ook een van mijn meest winstgevende routines. Wat regelmatig terugblikken voor jou en jouw bedrijf kan betekenen en hoe je dit doet lees je in dit blog.
bedrijf opschonen patries.nl
20-02-2023 | door: Patricia van Kester

Geef je bedrijf een voorjaarsbeurt en maak ruimte voor groei

Ga mee in de vernieuwende energie van het voorjaar en geef je bedrijf een voorjaarsbeurt. Schoon op en maak ruimte in je dag en in je hoofd. Zodat de ideeën en plannen die in de winter zijn ontstaan zich verder kunnen ontwikkelen. En het kan je zomaar kosten besparen en energie, focus en tijd opleveren.