Hoe je meer tijd krijgt

08-06-2020 | leestijd:

Hoe gaat het? Hoe vaak krijg jij druk als antwoord op deze vraag? En hoe vaak geef jij dit antwoord als iemand aan jou vraagt hoe het met je gaat?

We hebben het druk, we voelen ons druk. Als ondernemer met een gezin probeer je veel ballen in de lucht te houden en zo veel mogelijk to-do’s af te vinken op een dag. Eigenlijk sta je altijd AAN en kom je iedere dag tijd te kort.

Herkenbaar?

Te weinig tijd bestaat niet

Natuurlijk bestaat ‘te weinig tijd’ niet. Er is altijd evenveel tijd beschikbaar. Iedere dag weer. 24 uur in een dag en 168 uur in een week. Dat klinkt al een stuk beter toch.

Een tekort aan tijd is slechts een perceptie. Jouw perceptie van tijd, omdat je niet kunt doen wat je graag zou willen doen.

Meer tijd

En stel nou he dat je ‘meer tijd’ had. Dan is het nog maar de vraag of je die tijd nuttig besteedt. Er zijn zoveel afleiders en prikkels om ons heen. Ons brein is van nature geneigd om te reageren op al die prikkels. Bij iedere prikkel komt er namelijk een kleine dosis dopamine vrij wat jou een prettig gevoel geeft. Maar daardoor raak jij afgeleid van hetgeen waar je mee bezig was. Je bent er niet echt bij met jouw aandacht. Denk maar aan een app of mail die binnenkomt. Hoe snel open jij ‘m?

Druk zijn is een keuze

Wat je wel kunt doen om meer tijd te ervaren, is tijd vrij maken door het maken van bewuste keuzes.

Waar het namelijk om gaat is hoe jij met die 168 uur per week omgaat. Hoe besteed je jouw tijd. Heb je überhaupt inzicht in hoe jouw dagen verlopen? Hoe productief je daadwerkelijk bent? (Nee? Dan heb ik een leuke oefening voor jou, mail mij)

Op het moment dat je bewuste keuzes maakt ga je jouw tijd pas echt nuttig besteden en krijg je het gevoel dat er genoeg tijd is.

Met meer aandacht, minder doen

Maar daarmee ben je er nog niet. Als je zoveel mogelijk probeert te doen op een dag wordt tijd een stessfactor. Dit levert niet een gevoel van controle op, maar juist van drukte. De aandacht versnippert.

Het is ook af en toe overweldigend. Zoveel plannen, ideeën, to-do’s, mailtjes, appjes… Er lijkt geen einde aan te komen. En dat klopt. De stroom aan informatie blijft komen. Je kunt alles nog zo strak plannen en regelen, maar je kunt niet alles beïnvloeden.

Accepteer dat het veel is en ga slimmer werken. Niet harder en sneller. Ga in plaats van meer doen, minder doen. Geef prioriteit aan de dingen die jij belangrijk vindt. In plaats van je aandacht laten versnipperen is het nodig om jouw aandacht te gaan richten.

De Eisenhower matrix is een eenvoudig hulpmiddel voor het stellen van prioriteiten.

Kun je een moment herinneren dat je aan het werk was en de tijd was vergeten? Je ging helemaal op in jouw werk. Alles ging vanzelf. Je zat in een heerlijke flow omdat je volledig gefocust was op die ene taak. Dat is echte aandacht. Wat zou het jou opleveren als je dat vaker zou ervaren?

Wat verdient jouw aandacht?

Manage dus niet alleen jouw tijd en taken, maar ga ook jouw aandacht managen. Kies bewust voor de dingen die er op jouw werk en privé écht toe doen. Richt jouw aandacht op dat wat je wilt doen, ga dat doen en focus je daar volledig op.

Niet voor niets is mijn motto: ‘Maak het jezelf makkelijk’.

PS: Wat kun je vervolgens doen met de dingen waar jij geen aandacht aan wilt geven? Misschien kun je ze schrappen, vereenvoudigen of automatiseren. Zo niet, dan besteed je ze toch uit!

Geïnspireerd op het boek Nooit meer te druk

Misschien vind je dit ook interessant

08-12-2022 | door: Patricia van Kester

Overwhelmed. Wat te doen?

Wat te doen als je overwhelmed bent. Een bijna niet te beschrijven gevoel van onrust, zwaarte, wiebelig. In het Nederlands overweldigd, maar dat dekt de lading toch niet helemaal.
14-09-2022 | door: Patricia van Kester

Uitbesteden is niet de oplossing als je overloopt

Blijf ik het zelf doen of ga ik uitbesteden? De denkwijze ‘ik heb te veel op mijn bordje liggen, dus ik schakel hulp in’ is een hele logische. Maar het is niet altijd het juiste om te doen. Wat dat wel is lees je in dit blog.
17-03-2022 | door: Patricia van Kester

Hoe je meer grip op je tijd krijgt

Nog even een appje sturen of een mail beantwoorden. Gaat het nog regenen? Oh een reactie op Insta. Leuk, even kijken. Je telefoon is een grote afleider. Gelukkig is daar een oplossing voor: digitaal minimalisme.