Eindelijk taken afmaken en minder stress ervaren? Ga singletasken

25-01-2022 | leestijd:

Tijdens het koken stories plaatsen, terwijl je met je kind aan het puzzelen bent Whatsapp berichtjes beantwoorden of tussen werkzaamheden door even snel een klant bellen omdat iets je te binnen schiet. Multitasken, als vrouw en vooral als moeder denk je dat dat makkelijk moet kunnen. Ook al heb je weleens gehoord dat het niet werkt, toch blijf je het doen.

Totdat het eten aanbrand en je eraan wordt herinnerd dat multitasken echt niet zo efficiënt is als het lijkt.

Waarom je denkt dat multitasken werkt

Je denkt dat je kunt multitasken omdat er zeker wel dingen zijn die je kunt combineren, zoals autorijden en het verkeer in de gaten houden of een podcast luisteren tijdens het wandelen.

Als het eenvoudige handelingen zijn die je op de automatische piloot kunt doen dan is multitasken inderdaad mogelijk. Het gaat vanzelf, je hoeft er niet over na te denken.

De reden waarom het niet kan

Op het moment dat je twee dingen doet die niet vanzelf gaan gaat het mis.

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is namelijk gebleken dat onze hersenen neurologisch gezien helemaal niet in staat zijn om bewust twee of meer dingen tegelijk te doen.

Wanneer je twee dingen tegelijk probeert te doen die allebei veel aandacht vragen, dan schakel je eigenlijk steeds heen en weer tussen de ene en de andere taak. Je bent aan het switchtasken.

Wat er dan gebeurt is dat je steeds jouw concentratie verlegt en opnieuw moet opstarten. Dat kost tijd, energie en breincapaciteit. Het duurt zelfs 25 minuten voordat je weer je focus terug hebt.

Uit een studie van de Universiteit van Londen kwam zelfs naar voren dat multitasken het IQ met een paar punten verlaagt, wat vergelijkbaar is met wat je ziet bij personen die een nacht niet slapen. Tel maar uit je verlies als je als moeder van hele jonge kinderen die nog niet doorslapen ook veel aan het multitasken bent

Less is more

Je brein kan dus maar aan één ding tegelijk bewust aandacht geven.

Daarom werkt multitasken niet. Wat wel werkt is één ding tegelijk doen; single-tasken of mono-tasken.

Ook hier gaat het principe van less is more op. Focus niet op zoveel mogelijk doen in een bepaalde tijd, maar focus op de juiste taken. Dan ben je pas effectief bezig.

Singletasken is één ding tegelijk doen, met je volle aandacht.

Waarom singletasken meer oplevert

Mocht je nog niet overtuigd zijn dat het echt tijd is om te stoppen met multitasken, lees dan vooral verder.

Singletasken biedt veel voordelen:

 • Verbeterde concentratie. Doordat je één ding tegelijk doet, kun je je beter concentreren en meer gefocust ergens mee bezig zijn.
 • Je houdt tijd over en je wordt veel effectiever. Het schijnt zo te zijn dat een multitasker zo’n 2 keer langer over een taak doet dan een singletasker.
 • Geeft rust. Doordat je aan één taak werkt heb je niet tientallen half afgemaakte taken op je lijst staan.
 • Minder fouten. Je werkt met volledige aandacht aan jouw taak, waardoor je niet snel iets over het hoofd ziet.
 • Verbeterde kwaliteit. Omdat je niet met meerdere dingen tegelijk bezig bent kun je dieper nadenken, waardoor de kwaliteit van je werk verbetert.
 • Minder stress en meer voldoening. Wanneer je aan één taak werkt kom je sneller in de flow. Je vergeet de tijd en neemt steeds minder waar wat er om je heen gebeurt.

Maar die afleiding dan?

Hoe zorg je ervoor dat je gaat singletasken als je het gevoel hebt dat je tien dingen zou moeten doen en er tussendoor allerlei afleiding is. Vooral de afleiding is de grootste uitdaging bij het singletasken.

Want die zijn overal en ze proberen je te verleiden door constant je aandacht te trekken; afleiding door meldingen, door openstaande tabbladen, je Insta nieuwsgierigheid, de inbox, ideeën…

Gelukkig zijn er manieren om de verleiding van afleiding te weerstaan:

 • Het begint met de afspraak met jezelf dat je nog maar één ding tegelijk doet.
 • Zorg voor een opgeruimde werkplek, zodat je zo min mogelijk afleiding hebt.
 • Zorg ook voor zo min mogelijk digitale afleiding. Mailbox gesloten als je niet mails aan het beantwoorden bent. Tabjes in je browser sluiten als je ze niet nodig hebt voor de taak die je aan het doen bent. Je scherm fullscreen maken, zodat je niet andere programma’s ziet. Alle notificaties uitzetten en eventueel je mobiel op vliegtuigmodus.
 • Prioriteer, pak de taak die het meest belangrijk is en ga daarmee aan de slag.
 • Plan maximaal drie taken op een dag.
 • Geef je grenzen aan. Als iemand je stoort tijdens een taak geef dan aan dat je binnen x minuten bij hem/haar terugkomt omdat je ergens middenin zit.
 • Geef meer prioriteit aan het afmaken van lopende taken en laat je niet steeds verleiden om met iets nieuws te beginnen. Je zult uiteindelijk meer voldoening halen uit het afronden van de lopende taak.
 • Bundel vergelijkbare taken en werk in blokken.
 • Gebruik de Pomodoro techniek. Zet een timer voor 25 minuten, ga geconcentreerd aan de slag en zodra de timer gaat neem je 5 minuten pauze. Hier kun je add-ons voor je browser, apps en zelfs software voor gebruiken.

Multitasken is dus geen talent of een goede vaardigheid. Eerder een hele slechte gewoonte, die je kunt afleren. Eigenlijk kan het niet makkelijker: doe één ding tegelijk.

Ga singletasken voor meer rust, productiviteit, kwaliteit en voldoening. Je krijgt meer voor elkaar, levert beter werk af en ervaart ook nog eens veel minder stress. Prettig resultaat voor zoiets simpels.

Simpel betekent niet dat het makkelijk is om alle afleiding en ruis te weerstaan. Wil jij nog meer focus in je werk doordat je niet meer wordt afgeleid? Ik geef elke maand 3 gratis sessies weg, waarin ik je vertel wat jouw volgende stap is voor meer rust en focus.

Vraag een gesprek aan, en ik geef je 45 minuten lang persoonlijke tips en mijn volle aandacht.

Misschien vind je dit ook interessant

08-12-2022 | door: Patricia van Kester

Overwhelmed. Wat te doen?

Wat te doen als je overwhelmed bent. Een bijna niet te beschrijven gevoel van onrust, zwaarte, wiebelig. In het Nederlands overweldigd, maar dat dekt de lading toch niet helemaal.
14-09-2022 | door: Patricia van Kester

Uitbesteden is niet de oplossing als je overloopt

Blijf ik het zelf doen of ga ik uitbesteden? De denkwijze ‘ik heb te veel op mijn bordje liggen, dus ik schakel hulp in’ is een hele logische. Maar het is niet altijd het juiste om te doen. Wat dat wel is lees je in dit blog.
17-03-2022 | door: Patricia van Kester

Hoe je meer grip op je tijd krijgt

Nog even een appje sturen of een mail beantwoorden. Gaat het nog regenen? Oh een reactie op Insta. Leuk, even kijken. Je telefoon is een grote afleider. Gelukkig is daar een oplossing voor: digitaal minimalisme.