Braindump: de oplossing voor een vol hoofd

22-05-2020 | leestijd:
business manager den haag

Het is ochtend en de wekker gaat. Direct poppen er allemaal to-do’s op. Niet vergeten om straks gymspullen mee te geven. Oh ja ik moet vandaag die ene klant nog terugbellen. De administratie moet gedaan worden. En vanavond wil ik echt een vakantie uitzoeken.

Zo gaat het de hele dag door. De ene gedachte volgt de andere gedachte op. Jouw hoofd zit vol.

Hoe meer ballen in de lucht, hoe voller jouw hoofd

Al die gedachtes zorgen voor een overweldigd en onrustig gevoel. Je zit veel in je hoofd en gaat van het ene onderwerp naar het andere onderwerp. Van idee naar idee en van to-do naar to-do. Dit maakt dat je dingen met minder aandacht doet.

Iedere keer dat je aan een to-do denkt, kost het je jouw kostbare tijd en energie. Dat gaat net zo lang door totdat je de to-do hebt afgevinkt.

Niet vreemd dus dat je gestrest en moe bent als je als ondernemer met een gezin zoveel ballen hebt om hoog te houden.

Jouw brein is geen harde schijf

Het brein is heel goed in het bedenken van ideeën en veel minder goed in het onthouden ervan. Het vasthouden van al die ideeën en to-do’s in jouw brein zorgt zelfs voor minder ruimte om te creëren en na te denken. Daar komt dus dat onrustige gevoel vandaan dat je ervaart.

Het brein is gewoonweg niet geschikt om te gebruiken als harde schijf. Veel beter is het om alle ideeën en to-do’s op een andere plek op te slaan.

De braindump is de perfecte methode hiervoor.

De braindump

De braindump, uit Getting things done van David Allen, is een praktische methode om jouw hoofd te legen. Zie het als een grote opruimactie voor jouw brein. Alle gedachtes, wensen, ideeën en to-do’s haal je uit je hoofd en zet je op papier. Je ziet letterlijk waar al jouw aandacht bewust en onbewust naartoe gaat.

De braindump ruimt heerlijk op waardoor je niet meer de hele dag aan dingen denkt, maar ruimte krijgt om weer over dingen na te denken.

Wat een braindump jou kan opleveren:

  • Er komt rust en ruimte in je hoofd
  • Je krijgt overzicht op al jouw to-do’s
  • Je kunt beter focussen op jouw doelen
  • Het maakt prioriteiten stellen eenvoudig
  • Nadenken gaat veel makkelijker
  • Je wordt creatiever
  • Je ervaart minder stress
  • Je doet dingen met aandacht
  • Je krijgt grip op jouw leven

 

De braindump stap voor stap

1.     Zorg dat je minimaal een half uur niet gestoord wordt en ga op een voor jou ontspannen plek zitten. Neem een kop thee, koffie of een glas water.

2.     Pak een pen, notitieboek of een paar grote vellen papier erbij. Er zijn mensen die de braindump digitaal doen, maar daar ben ik geen voorstander van. Als je het echt opschrijft heeft het meer effect.

3.     En dan ga je schrijven. Schrijf alles, maar dan ook echt alles, op wat er in je opkomt. To-do’s, klusjes in huis, ideeën, gedachten, wensen, afspraken. Het maakt niet uit of het dingen zijn voor privé of voor werk.

4.     Probeer jouw brein niet te sturen en ga vooral geen structuur aanbrengen in de uitkomst. Geef jouw brein de vrijheid die het nodig heeft om in de juiste flow te komen.

5.     Op een gegeven moment komen er minder gedachtes omhoog. Stop niet. Neem een slokje drinken en kijk om je heen. Of pak een triggerlijst erbij waarop categorieën staan die bij jou to-do’s oproepen. Je zult merken dat er vanzelf weer dingen naar boven komen.

6.     Op het moment dat er echt niks meer komt ben je klaar. Nu heb je op een rijtje staan waar je in jouw hoofd mee bezig was.

Van to-do naar ta-da

Het doel van een leeg hoofd is bereikt. Dat betekent natuurlijk niet dat je niks meer hoeft te doen met de to-do’s.

Na de braindump kun je direct de uitkomst gaan ordenen of je doet dit een paar uur later. Want het kan prettig zijn om eerst even afstand te nemen. Soms bedenk je later nog iets wat eraan toegevoegd kan worden.

Het ordenen kun je op verschillende manieren aanpakken. Kies voor een manier die bij jou past.

Bijvoorbeeld:

  • Ordenen op urgentie
  • Maak een onderscheid tussen werk en privé
  • Groepeer dingen die bij elkaar horen
  • Maak een lijst met to-do’s die je binnen een paar minuten kunt afhandelen

Vervolgens kun je per categorie bepalen wat je met de to-do gaat doen en wanneer je dit gaat uitvoeren. Welke to-do heeft prioriteit? Zijn er ook dingen die totaal niet belangrijk zijn? Streep deze door. Zijn het allemaal to-do’s die alleen jij kunt doen, of kan iemand anders dit van jou overnemen?

De Eisenhower matrix is een handige tool die je kunt gebruiken om eenvoudig prioriteiten te stellen.

De laatste stap is het plannen van de to-do’s. De to-do’s die je binnen een paar minuten kunt afhandelen doe je direct. De rest zet je in jouw agenda.

Opgeruimd hoofd

Net zoals dat je jouw huis regelmatig opruimt kun je op deze manier ook jouw hoofd regelmatig opruimen. Je kunt de methode naar behoefte inzetten; alleen op momenten dat je het erg druk hebt of op structurele basis.

Je krijgt van deze methode niet alleen een opgeruimd hoofd, je wordt er ook heel productief van. Zonder de afleiding van opkomende gedachten kun je jouw volle aandacht richten op de dingen die je wilt doen. En dat zorgt voor een enorm voldaan gevoel!

Ga jij aan de slag met de braindump? Ik vind het leuk om te horen hoe jij het ervaart. Laat je het mij weten?

Misschien vind je dit ook interessant

11-12-2024 | door: Patricia van Kester

Tools voor het eenvoudiger runnen van je bedrijf

Er zijn talloze tools die je in kunt zetten als ondernemer om efficiënter te werken, je productiviteit te verhogen en tijd te besparen. Om je een handje te helpen in de zoektocht naar de juiste tools, deel ik hier mijn favorieten met je.
07-11-2024 | door: Patricia van Kester

Welke tools of systemen heb ik nodig?

Een vraag die ik vaak krijg van ondernemers; welke tools en systemen heb ik nodig? Een hele logische vraag die bij elke ondernemer omhoog komt wanneer de wens ontstaat om meer te gaan automatiseren, om een (nieuwe) online dienst of product aan te bieden of om hybride te gaan werken. Lees hier mijn antwoord.
17-09-2024 | door: Patricia van Kester

Hoe verbeter je de balans tussen werk en privé als ondernemer?

Ondernemer: hoe verbeter ik de balans tussen werk en privé? Ik: dat is onhaalbaar, want balans bestaat niet. Ontdek in dit blog waarom balans niet bestaat en waar de zoektocht naar balans werkelijk om gaat.