Mijn zoektocht naar een eeuwig vakantiegevoel

05-03-2020 | leestijd:

Reizen is mijn passie. Het is voor mij een bron van inspiratie. Als ik uit mijn gewone omgeving stap en tijd neem voor mijn gezin en mijzelf, dan krijg ik nieuwe energie, ideeën en inzichten.

Tijdens onze reis naar Nieuw-Zeeland in 2019 werd mijn interesse in minimalisme aangewakkerd. En op onze kampeertrip op Ameland vorig jaar besefte ik wat kamperen zo aantrekkelijk maakt voor mij.

Het zette mij aan het denken. Kan ik dit vakantiegevoel ook ervaren als ik thuis ben?

Ik neem je mee in mijn zoektocht naar een eeuwig vakantiegevoel.

De essentie

Er zijn veel aspecten die zorgen voor een vakantiegevoel en dat is voor iedereen anders. Jouw vakantiegevoel kun je triggeren door deze aspecten te verwerken in jouw dagelijks leven.

Lees ook mijn blog over het langer vasthouden van het zomergevoel

Mijn zoektocht ging veel verder en dieper dan dat. Ik wilde echt tot de kern van mijn vakantiegevoel komen. Samen met mijn gezin in een tentje op Ameland realiseerde ik wat dit vakantiegevoel is.

Het gevoel waar ik het over heb is het gevoel van vertragen en minder moeten. Het gevoel van een eenvoudig leven. Als je gaat kamperen of gaat reizen ga je echt terug naar de basis. Doordat je minder spullen hebt zorg je er automatisch voor dat je meer aandacht krijgt voor dat wat echt belangrijk is. Je stelt makkelijk prioriteiten. Leeft praktischer en wordt inventiever. Er is geen keuzestress en afleiding. Het maakt de dag simpel en overzichtelijk. Het is een minimalistische manier van leven.

Een eenvoudiger leven

Zoals Dennis Storm het zo goed formuleert: ‘thuis leven alsof je op reis bent, dat is de kunst van het minimalisme’. Zijn boek – Weg ermee – las ik in Nieuw-Zeeland in een adem uit.

Eenmaal thuis ben ik nog meer gaan lezen over minimalisme. Na een aantal boeken, waaronder Verlangen naar minder van Jelle Derckx, en blogs volgden documentaires.

Sindsdien probeer ik nog bewuster te leven. Bewuster keuzes te maken, met oog voor de wereld. Minder en duurzamer te consumeren. Ik begon met het vereenvoudigen van mijn leven op werk- en privégebied.

Want dat is wat minimalisme voor mij betekent. Minimalisme gaat over de essentie van het leven. Over dat wat belangrijk voor mij is. Dat betekent minder rommel, afleiding, stress, drukte en prikkels. En meer bewustzijn, aandacht, focus, verbinding en rust.

Ik voelde heel sterk de behoefte om te gaan minderen. Om alle ruis te verwijderen uit mijn leven. Zodoende ben ik gaan ontspullen en ons huis en mijn leven nog meer gaan organizen.

Precies genoeg

Waar ik wel achter ben gekomen is dat ik geen echte minimalist ben. Ik wil geen moeder zijn die haar kinderen verbiedt om een bepaald type speelgoed te vragen voor de verjaardag of feestdagen omdat het niet binnen mijn richtlijnen past. Een capsule wardrobe is aan mij niet besteed. Ik voel me goed als ik nieuwe kleding draag en niet steeds hetzelfde. Ik functioneer het beste als mijn huis op orde is, maar leef wel met twee kleine kinderen.

In mijn zoektocht kwam ik de Zweedse lifestyle Lagom tegen. Lagom staat voor: niet te veel en niet te weinig, maar precies genoeg. Een leven in balans. Naast evenwicht gaat het om gelijkmatigheid en eenvoud. Een duurzamer leven waarin je geniet in plaats van consumeert. Het zorgt voor minder stress en meer tijd voor de dingen die je leuk vindt.

Ik voelde het in heel mijn lijf. Dat is het! Veel punten die ik las over Lagom waren herkenbaar, omdat ik het al toepas in mijn leven.

Lagom is koken met restjes, omdat eten weggooien zonde is. Dat doe ik. Lagom is fredagsmys, oftewel op vrijdagavond bankhangen in een fijne broek met lekkers binnen handbereik. Met als doel om de week af te sluiten en gewoon even te ontspannen. Dat doe ik. Lagom is ook kiezen voor kwaliteit. Check!

Lagom raakt alle aspecten van het dagelijks leven; relaties, interieur, mode, eten en drinken, vrije tijd. Maar ook en juist op het gebied van werk. Bijvoorbeeld de 6-urige werkdag en de bijna heilige koffiepauze fika.

Zweden beseffen dat Lagom – niet te veel en niet te weinig – een belangrijke factor tot geluk is. Dankzij deze lifestyle is hun leven minder gecompliceerd en behoren ze tot de gelukkigste mensen ter wereld.

Met aandacht leven

En dat is waar het toch eigenlijk om gaat in het leven? Precies genoeg van alles. Een waardevol leven in de basis. Een leven in balans. Genoeg tijd voor jouw werk en genoeg tijd voor jouw gezin. Gezond zijn, genieten, fijne mensen om je heen hebben en van betekenis zijn. Met aandacht leven.

Dit is ook precies waar ik me met mijn bedrijf op richt. Door structuur aan te brengen in de basis, het fundament van jouw leven, zorg ik voor overzicht en rust. Een minder gecompliceerd, Lagom, leven.

Mijn klanten help ik om hun leven zo makkelijk mogelijk te maken op werk- en privégebied. Door in eerste instantie te inventariseren en organiseren. Dingen te schrappen die afleiden van het doel, te vereenvoudigen en te automatiseren. En daarna door de energievretende taken over te nemen. Zo ontstaat meer evenwicht, meer tijd en ruimte.

Spreekt jou dit aan en wil je er meer over weten? Ik vertel je erg graag meer over.

Dit is een blog van Patricia van Kester

Als Persoonlijke Assistente ondersteun ik ondernemende ouders met hun bedrijf.  Ik maak tijd en ruimte vrij door de basis van het bedrijf op orde te brengen en/of het overnemen van werkzaamheden op het gebied van marketing & communicatie en office management.

PAtries persoonlijke assistente

Misschien vind je dit ook interessant