Wat onze reis mij heeft gebracht

14-05-2019 | leestijd:

Soms is afstand nemen de enige mogelijkheid om weer helder te kunnen zien. Hoe moeilijk het ook is om dingen los te laten. Tot dat besef kwam ik toen we in het vliegtuig naar Singapore stapten.

Voordat wij op reis gingen had ik een plan gemaakt om onze belevenissen te delen. Maar het was noodzakelijk om de stekker eruit te trekken. Dat betekende zo min mogelijk online zijn. Mijn plan bleef dus achter in Nederland.

Inzichten

Voor mij is het af en toe ook een struggle om werk en privé te combineren. Na de bevalling van Jet vorig jaar had ik de lat te hoog gelegd voor mijzelf. Mijn bedrijf starten naast de zorg voor de kinderen en het huishouden, maar ook mijn man ondersteunen met zijn bedrijf, een camper opknappen en verhuren en daarnaast het nodige slaaptekort. Achteraf gezien was het teveel. Mijn batterij was leeg.

Door mij te richten op mijn gezin en te genieten van ons avontuur werd mijn batterij weer opgeladen. Ik voelde de vreugde en verwondering van mijn dochters. Het zorgde voor nieuwe inzichten over ons gezinsleven en mijn bedrijf.

“Quality time met het gezin en tijd voor jezelf zijn echt essentieel om te kunnen groeien”

Groei

We zijn ontzettend dankbaar dat we dit avontuur met onze kinderen hebben mogen beleven. Alleen al om zo’n lange tijd dag en nacht samen te zijn is zo’n intense ervaring. Het heeft ons als gezin nog hechter en sterker gemaakt.

Quality time met het gezin en tijd voor jezelf zijn echt essentieel om te kunnen groeien. Onze dochters groeiden tijdens de reis letterlijk en figuurlijk. Ze hebben beiden grote stappen gezet in hun ontwikkeling. Zouden ze die stappen thuis niet gezet hebben? Uiteindelijk wel, maar daar zou meer tijd overheen zijn gegaan.

Door de stekker eruit te trekken ontstaat de ruimte die je nodig hebt om alles weer in het juiste perspectief te zien. Wie ben ik, waar staan we als gezin, wat zijn mijn dromen en verlangens, wat wil ik bereiken? Het passeerde allemaal de revue. Ik zie alles nu weer heel helder en zit vol ideeën die ik momenteel aan het uitwerken ben (er komen hele leuke dingen aan!).

Genieten

Van de stilte van de natuur tijdens de boottocht door de Doubtful Sound tot het spotten van walvissen en dolfijnen vanuit een klein vliegtuig. Op het zuidelijkste puntje van het zuidereiland staan en beseffen hoe ver je van huis bent. Samen onbekende vruchten proeven, inheemse bomen bewonderen en naar een gletsjer kijken in je korte broek. Het was een aaneenschakeling van mooie momenten. Waar we eigenlijk nog het meest van genoten hebben waren de kleine dingen zoals het samen wakker worden en nog even bij elkaar in bed kruipen of de muziek hard zetten en zo wild dansen dat de camper beweegt. Het cliché klopt, het gaat echt om de reis en niet om de eindbestemming.

Ondanks dat ik vooraf een grove planning had gemaakt voor de route leefden we met de dag en lieten we ons verrassen door wat de dag ons bracht. We waren meer in het moment waardoor we rust en ontspanning vonden. We zagen de verwondering van onze dochters en deelden hun plezier.

Waar we ook van genoten hebben is de opmerkzaamheid van onze (toen nog bijna) kleuter. Anna stelde de hele dag vragen, was zo nieuwsgierig naar alles wat we zagen en meemaakten. Hierdoor beleef je de reis door de ogen van je kind.

“Je hebt niet veel nodig om gelukkig te zijn”

Minimalisme

Drie reistassen en drie rugzakken hadden we bij ons. Voldoende kleding, een paar leesboeken en notitieboeken en wat speelgoed. We hebben ervaren dat je heel rustig wordt van het hebben van weinig spullen. Er is minder afleiding en je focust je op wat echt belangrijk is. Ook kinderen hebben niet veel speelgoed nodig. Met steentjes, water en zand zijn ze dolblij. En het wakkert hun creativiteit aan!

“Thuis leven alsof je op reis bent.” Dit is de definitie van minimalisme volgens Dennis Storm. In de avonduren heb ik zijn boek ‘Weg ermee’ gelezen. Samen met onze reiservaring heeft het voor veel inspiratie gezorgd. Het heeft iets bij mij aangewakkerd waar ik, nu we weer terug zijn, actief mee bezig ben.

Impactvolle ervaring

Inmiddels zijn we al ruim een maand thuis en hebben we de draad weer opgepakt. De reis was werkelijk een verrijking van ons leven. Het heeft ons weer doen stilstaan bij waar het in het leven om draait. Het leuke aan deze ervaring is dat we hem in gedachten opnieuw kunnen meemaken. Ik hoef maar een bepaalde foto te zien, een nummer te horen of geur te ruiken en ik ben weer even terug op die specifieke plek om het moment te herbeleven.

De reis heeft impact gehad op ons dagelijks leven. Alle inzichten die we hebben opgedaan ben ik nu in de praktijk aan het brengen. Bijvoorbeeld door onze agenda niet te vol te plannen en te zorgen voor veel quality time. Er zoveel mogelijk op uit te gaan, de natuur in. Door vruchten en gerechten te eten die we tijdens onze reis aten. De hoeveelheid schermtijd te beperken en vooral tijd voor mezelf vrij te maken.

En wie weet kopen we een weer een camper om nieuwe avonturen te beleven 😉

Dit is een blog van Patricia van Kester

Als Persoonlijke Assistente ondersteun ik ondernemende ouders met hun bedrijf.  Ik maak tijd en ruimte vrij door de basis van het bedrijf op orde te brengen en/of het overnemen van werkzaamheden op het gebied van marketing & communicatie en office management.

PAtries persoonlijke assistente

Misschien vind je dit ook interessant

21-10-2021 | door: Patricia van Kester

Hoe minimalisme rust brengt binnen je bedrijf

Rust, welke ondernemer met kinderen verlangt daar niet naar? Voor mij is minimalisme de manier om mijn bedrijf en daarmee mijn leven makkelijker te maken. Hoe, lees je in dit blog.
05-03-2020 | door: Patricia van Kester

Mijn zoektocht naar een eeuwig vakantiegevoel

Een eeuwig vakantiegevoel, is dat mogelijk? Ik onderzocht mijn vakantiegevoel en kwam tot een levensveranderende ontdekking.
09-12-2019 | door: Patricia van Kester

Minimalistische Kerst, maximaal genieten

Een minimalistische Kerst kil en ongezellig? Juist niet! Lees hoe een minimalistische Kerst de magie terug kan brengen die je als kind ervaarde.