Minimalistische Kerst, maximaal genieten

09-12-2019 | leestijd:

Groot, groter, grootst. Het lijkt wel alsof Kerst steeds uitbundiger wordt. Dure cadeaus, een grote kerstboom, de meest luxe gerechten op een versierde tafel die zo uit een woontijdschrift kan komen. De overvolle agenda en lange to-do lijst houden ons bezig. Of houden we onszelf bezig?

Je kunt je behoorlijk overweldigd voelen in deze tijd van het jaar, terwijl het tempo en de prestatiedruk al zo hoog ligt. Het is heel verleidelijk om erin mee te gaan. Om ook voor een insta-waardige Kerst te gaan, maar hierdoor houden we het met z’n allen in stand.

Word de drukte jou te veel en voel je door het stijgende stressniveau de behoefte om het eens heel anders te doen? Vier dan een minimalistische Kerst.

Wat is een minimalistische Kerst?

Iedereen kan een minimalistische Kerst vieren. Het is niet nodig om minimalist te zijn. Misschien lijkt een minimalistische Kerst heel ongezellig en kil, maar juist het tegenovergestelde is het geval. Een minimalistische Kerst brengt de magie terug die je waarschijnlijk als kind wel ervaarde.

Minimalisme gaat namelijk over de essentie van het leven, of in dit geval over de essentie van Kerst. Terug naar de basis en stilstaan bij wat echt belangrijk is voor jou. Door afstand te nemen van alles wat daar niet aan bijdraagt, ontstaat rust en ruimte voor een groter geluksgevoel. Je kunt minimalisme zien als een middel waarmee je jezelf ontdoet van overdaad, wat de nodige focus oplevert.

 • Een minimalistische Kerst staat voor vereenvoudigen.
 • Een minimalistische kerst vermindert stress.
 • Minder stress laat meer ruimte voor plezier.
 • Een minimalistische kerst betekent dat je de dingen die je niet wilt doen, niet doet.
 • En dat levert meer tijd op voor wat je wél wilt doen.
 • Een minimalistische kerst geeft Kerst meer betekenis.

 

De oorsprong van Kerst

In onze tijd van welvaart is de essentie van Kerst op de achtergrond geraakt. Het accent lijkt te liggen op uitbundigheid en een overdaad aan luxe eten en drinken.

Voor de echte betekenis van Kerst neem ik je mee terug in de tijd. Kerstmis kennen we vooral als een christelijk feest ter ere van de geboorte van Jezus Christus. Voor de oorsprong van dit feest gaan we nog verder terug in de tijd. De Germanen vierden op 21 december het midwinterfeest. Tijdens dit 12 dagen durende feest, dat ook wel Joel werd genoemd, werd gevierd dat de dagen weer langer werden. Midwinter betekende het einde van het jaar. Het werk op het land was gedaan en het was tijd voor ontspanning en plezier. Met vuur en rituelen werd het boze verjaagd en het licht begroet.

Toen de Kerk de heidenen wilde bekeren tot het christendom, werd besloten om het geboortefeest van Jezus Christus in de feestperiode van Joel te vieren. Want Joel was het feest van het licht en Jezus was voor de christenen het licht van de wereld. En zo werden de Germaanse tradities en rituelen gecombineerd met het christelijke feest.

Ook al hoeven wij door de natuur ons werk niet meer neer te leggen, het blijft goed om de cyclus van het licht te volgen en rust te nemen. Het lichtfeest herinnert ons daaraan en nodigt ons uit om te ontspannen tijdens de donkerste dagen van het jaar.

Wat betekent Kerst voor jou?

Deze uitnodiging voor ontspanning wil eigenlijk iedereen wel aannemen tijdens de kerstdagen. Het klinkt heel eenvoudig, en dat is het ook. Door Kerst te vereenvoudigen maak je duidelijk wat je belangrijk vindt en kom je tot jouw persoonlijke essentie.

Om te bepalen wat voor jou persoonlijk de essentie van Kerst is, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 1. Hoe ervaarde je Kerst als Kind?
 2. Wat is jouw mooiste herinnering aan Kerst?
 3. Wat zijn jouw verwachtingen van Kerst? Waar komen die verwachtingen vandaan?
 4. Waar ligt voor jou de focus?
 5. Hoe zou Kerst eruitzien als je nergens rekening mee hoefde te houden?
 6. Wat wil je dit jaar anders aanpakken ten opzichte van voorgaande jaren? Wil je minder op de agenda hebben staan of met een kleiner budget Kerst vieren? Wil je de focus verleggen van cadeautjes naar belevenissen. Of…
 7. Wat wil je dit jaar uitgeven aan Kerst?
 8. Met wie wil je dit jaar Kerst vieren?
 9. Welke rol spelen kerstcadeautjes in jullie gezin? Kun je een andere betekenis geven aan het uitwisselen van cadeaus?
 10. Hoe wil je dat jouw kinderen terugdenken aan Kerst?

 

Kerst hoeft geen overweldigende en stressvolle tijd te zijn. Door te kijken naar wat voor jou van waarde is kun je een kerstfeest vieren dat veel meer betekenis heeft. Een kerstfeest waarin je weer de magie ervaart die je als kind ervaarde.

 

Misschien vind je dit ook interessant

14-09-2022 | door: Patricia van Kester

Uitbesteden is niet de oplossing als je overloopt

Blijf ik het zelf doen of ga ik uitbesteden? De denkwijze ‘ik heb te veel op mijn bordje liggen, dus ik schakel hulp in’ is een hele logische. Maar het is niet altijd het juiste om te doen. Wat dat wel is lees je in dit blog.
25-01-2022 | door: Patricia van Kester

Eindelijk taken afmaken en minder stress ervaren? Ga singletasken

Als een malle ren je door je huis en ook tijdens het werk doe je weleens meerdere dingen tegelijkertijd. Multitasken, ook al weet je dat het niet bijdraagt aan je productiviteit, toch ben je als vrouw en moeder vaak geneigd om het te doen. Na het lezen van dit blog behoort dat nu echt tot het verleden.
21-10-2021 | door: Patricia van Kester

Hoe minimalisme rust brengt binnen je bedrijf

Rust, welke ondernemer met kinderen verlangt daar niet naar? Voor mij is minimalisme de manier om mijn bedrijf en daarmee mijn leven makkelijker te maken. Hoe, lees je in dit blog.