In 6 stappen naar een geordend fotoarchief

02-10-2019 | leestijd:

Het schijnt dat we gemiddeld 10 foto’s per dag maken met onze telefoon. Tel daar de foto’s bij op die je met een fototoestel maakt en je komt op duizenden foto’s per jaar. Al deze foto’s worden op verschillende plekken bewaard. Wat te doen met deze foto’s?

Door regelmatig al jouw foto’s te ordenen behoud je het overzicht, bewaar je alleen de belangrijkste foto’s en heb je altijd genoeg ruimte op jouw telefoon of laptop.

Het ordenen van foto’s kan een enorme klus zijn. Vooral als je duizenden foto’s hebt op verschillende plekken, is het overzicht snel zoek. Al van jongs af aan hecht ik veel waarde aan foto’s. Ik koester mooie herinneringen en foto’s brengen mij weer even terug naar het moment. Alsof je terug in de tijd gaat. Het is een manier om de herinnering levendig te houden. Van alle vakanties die ik gemaakt heb, heb ik een fotoboek. In het begin netjes ingeplakt en jaren later werden het digitale fotoboeken.

Om deze fotoboeken te kunnen maken is het belangrijk om een gestructureerd fotoarchief te hebben. In de loop der jaren heb ik een werkwijze ontwikkeld die voor mij goed werkt en overzicht geeft.

Hoe schep je orde in de foto-chaos?

 

1. Opslaglocatie foto’s

Bepaal waar je de foto’s op wilt slaan. Ik adviseer om te werken met ofwel 2 harde schijven of de Cloud, zoals Dropbox of Google Drive. Of beiden als je er zeker van wilt zijn dat je nooit iets kwijtraakt.

2. Mappenstructuur

Gebruik een logische mappenstructuur die voor jou werkt. Wees consistent en hanteer deze structuur voor alle mappen en foto’s die je opslaat. Zo krijg je overzicht en kun je eenvoudig foto’s vinden.

  • Jaren: per jaar een map
  • Onderwerp: de jaarmap verdeel ik in onderwerpen, zoals vakanties, dagjes weg en per dochter een map. Ik sla de mappen als volgt op: JJJJ-MM-DD-onderwerp. Bijvoorbeeld 20190810 Ameland
  • Datum: als er een groot aantal foto’s in een map zit, zoals bij een verre reis, verdeel ik de onderwerpmap op datum of locatie.

Je kunt er zelfs nog voor kiezen om alle foto’s ook te hernoemen zodat ze dezelfde naam hebben als de mappen.

3. Verzamelen

Nu de mappenstructuur staat ga je alle foto’s verzamelen. Haal de foto’s van je telefoon, camera, laptop of computer, harde schijven etc. en sla ze op in de hoofdmap.

Vervolgens start je met het sorteren van de foto’s in de jaarmappen en onderwerpmappen.

4. Opschonen

De grove sortering is gedaan. Nu gaan we per map opschonen. Eerst verwijder je alle onscherpe, mislukte en dubbele foto’s. Verspil geen opslagruimte aan foto’s die niet van waarde zijn.

Omdat het maken van een foto zo eenvoudig is maak je waarschijnlijk een stuk of 5 foto’s van 1 moment. Wees kritisch en bewaar alleen de mooiste foto’s.

Als je dat gedaan hebt vraag je jezelf af wat je wilt bewaren. Welke foto’s zijn van waarde voor jou? Deze foto’s bewaar je en de rest kun je verwijderen. Probeer in een paar seconden per foto een keuze te maken om het proces snel te laten verlopen.

Verlies je niet in de herinneringen tijdens het ordenen. Dit is een grote valkuil, vooral als je foto’s tegenkomt die je al jaren niet gezien hebt.

5. Backup

Tussentijds of zodra je alle mappen doorlopen hebt maak je een backup van alle foto’s en mappen in de Cloud of een externe harde schijf. Zo weet je zeker dat je jouw waardevolle foto’s nooit kwijtraakt. Ik gebruik zelf een externe schijf en Dropbox als backup.

6. Fotoboek maken

Alle foto’s zijn geordend en je hebt een selectie gemaakt van de mooiste en meest waardevolle foto’s. Nu kun je erover nadenken om iets met deze foto’s te gaan doen. Bijvoorbeeld een fotoboek maken, een foto vergroten voor aan de muur of een collage maken.

Fotoboeken maken is een hobby van mij. Nog steeds maak ik van alle vakanties en reizen een fotoboek. Voor mijn dochters maak ik jaarboeken waarin per maand te zien is wat we samen beleefd hebben en welke stappen ze gezet hebben in hun ontwikkeling. Af en toe, vooral op van die heerlijke koude dagen, pakken we een fotoboek erbij en bladeren we hem gezellig door.

Mocht je het ondanks mijn tips lastig vinden om jouw foto’s te ordenen? Ik help jou graag. We kunnen samen de foto’s ordenen of ik help jou in een uur of twee op weg zodat je het daarna zelf kunt doen.

Dit is een blog van Patricia van Kester

Als Persoonlijke Assistente ondersteun ik ondernemende ouders met hun bedrijf.  Ik maak tijd en ruimte vrij door de basis van het bedrijf op orde te brengen en/of het overnemen van werkzaamheden op het gebied van marketing & communicatie en office management.

PAtries persoonlijke assistente

Misschien vind je dit ook interessant

05-03-2020 | door: Patricia van Kester

Mijn zoektocht naar een eeuwig vakantiegevoel

Een eeuwig vakantiegevoel, is dat mogelijk? Ik onderzocht mijn vakantiegevoel en kwam tot een levensveranderende ontdekking.
09-12-2019 | door: Patricia van Kester

Minimalistische Kerst, maximaal genieten

Een minimalistische Kerst kil en ongezellig? Juist niet! Lees hoe een minimalistische Kerst de magie terug kan brengen die je als kind ervaarde.
tips decemberstress PAtries
10-11-2019 | door: Patricia van Kester

10 tips tegen decemberstress

Feestjes, borrels en diners. De agenda staat er vol mee in december. Ontzettend leuk, maar deze drukte kan zorgen voor onrust en stress. Hoe kun je de decemberstress bij jezelf en jouw kind(eren) beperken?