Hoe schep je orde in de foto-chaos?
1. Opslaglocatie foto’s
Bepaal waar je de foto’s op wilt slaan. Ik adviseer om te werken met ofwel 2 harde schijven of de Cloud, zoals Dropbox of Google Drive. Of beiden als je er zeker van wilt zijn dat je nooit iets kwijtraakt.
2. Mappenstructuur
Gebruik een logische mappenstructuur die voor jou werkt. Wees consistent en hanteer deze structuur voor alle mappen en foto’s die je opslaat. Zo krijg je overzicht en kun je eenvoudig foto’s vinden.
- Jaren: per jaar een map
- Onderwerp: de jaarmap verdeel ik in onderwerpen, zoals vakanties, dagjes weg en per dochter een map. Ik sla de mappen als volgt op: JJJJ-MM-DD-onderwerp. Bijvoorbeeld 20190810 Ameland
- Datum: als er een groot aantal foto’s in een map zit, zoals bij een verre reis, verdeel ik de onderwerpmap op datum of locatie.
Je kunt er zelfs nog voor kiezen om alle foto’s ook te hernoemen zodat ze dezelfde naam hebben als de mappen.
3. Verzamelen
Nu de mappenstructuur staat ga je alle foto’s verzamelen. Haal de foto’s van je telefoon, camera, laptop of computer, harde schijven etc. en sla ze op in de hoofdmap.
Vervolgens start je met het sorteren van de foto’s in de jaarmappen en onderwerpmappen.
4. Opschonen
De grove sortering is gedaan. Nu gaan we per map opschonen. Eerst verwijder je alle onscherpe, mislukte en dubbele foto’s. Verspil geen opslagruimte aan foto’s die niet van waarde zijn.
Omdat het maken van een foto zo eenvoudig is maak je waarschijnlijk een stuk of 5 foto’s van 1 moment. Wees kritisch en bewaar alleen de mooiste foto’s.
Als je dat gedaan hebt vraag je jezelf af wat je wilt bewaren. Welke foto’s zijn van waarde voor jou? Deze foto’s bewaar je en de rest kun je verwijderen. Probeer in een paar seconden per foto een keuze te maken om het proces snel te laten verlopen.
Verlies je niet in de herinneringen tijdens het ordenen. Dit is een grote valkuil, vooral als je foto’s tegenkomt die je al jaren niet gezien hebt.
5. Backup
Tussentijds of zodra je alle mappen doorlopen hebt maak je een backup van alle foto’s en mappen in de Cloud of een externe harde schijf. Zo weet je zeker dat je jouw waardevolle foto’s nooit kwijtraakt. Ik gebruik zelf een externe schijf en Dropbox als backup.
6. Fotoboek maken
Alle foto’s zijn geordend en je hebt een selectie gemaakt van de mooiste en meest waardevolle foto’s. Nu kun je erover nadenken om iets met deze foto’s te gaan doen. Bijvoorbeeld een fotoboek maken, een foto vergroten voor aan de muur of een collage maken.
Fotoboeken maken is een hobby van mij. Nog steeds maak ik van alle vakanties en reizen een fotoboek. Voor mijn dochters maak ik jaarboeken waarin per maand te zien is wat we samen beleefd hebben en welke stappen ze gezet hebben in hun ontwikkeling. Af en toe, vooral op van die heerlijke koude dagen, pakken we een fotoboek erbij en bladeren we hem gezellig door.