Hoe je wél kunt genieten tijdens de vakantie

30-07-2019 | leestijd:
vakantiestress PAtries

Je hebt er weken naartoe geleefd. Als het dan eenmaal zover is blijkt het soms niet mee te vallen om echt te genieten. Stress, hoge verwachtingen, een te volle planning. Het kan ervoor zorgen dat de eerste dagen van de vakantie enorm tegenvallen.

Met de volgende tien tips kun je direct genieten van jouw welverdiende vakantie.

1. Laat alles los

Laat het leven thuis zoveel mogelijk los. Niet alleen het werk, maar ook alle andere ‘moetjes’. Als je mijn tips voor een ontspannen vakantievoorbereiding hebt gevolgd heb je alle to-do’s af kunnen tikken, waardoor het makkelijker is om alles los te laten.

2. Laatste check

Hoe vaak denk jij “volgens mij ben ik nog iets vergeten?” als je op vakantie gaat? Controleer voor je vertrek nog één keer of je de essentiële zaken bij je hebt; zoals tickets, paspoorten, portemonnee en sleutels. Als je die zaken bij je hebt komt alles goed.

Mocht je toch iets vergeten zijn, dan is dat jammer. Op de meeste vakantiebestemmingen kun je alles wat je nodig hebt kopen.

3. Ga offline

Het leven thuis kun je pas echt loslaten als je offline gaat. Het eerste wat ik doe als ik op vakantie ga is het internet op mijn telefoon uitzetten. Ik ga alleen online via wifi als dat nodig is om dingen voor de vakantie te regelen of op te zoeken. App’s die ik echt niet nodig heb zet ik uit zodat ik niet afgeleid wordt door meldingen als ik heel even online ben.

Je zult merken dat de drang om jouw telefoon te checken steeds minder wordt. Ik ervaar hier enorm veel rust door.

Is het echt noodzakelijk om af en toe jouw mail en berichten te checken? Geef jezelf dan elke avond 10 minuten en hou je hieraan.

4. Notitieboekje

Wat je opschrijft laat je los. De eerste dagen van de vakantie kunnen er allerlei gedachtes opkomen. To-do’s over werk of dingen die je na de vakantie moet regelen. Schrijf deze zaken op in een notitieboekje. Daarna zijn ze uit jouw hoofd en kun je weer genieten van de vakantie.

5. Vaste plek

Op vakantie leef je meestal met elkaar in een kleinere ruimte dan thuis en dan raken er nog weleens spullen kwijt. Dit kan voor frustratie zorgen.

Geef alles een vaste en logische plek op de dag van aankomst. Neem aan het eind van een dag een paar minuten de tijd om alles weer op de vaste plek terug te leggen. Ben je aan het rondreizen? Geef de spullen een vaste plek in jouw reistas/koffer.

6. Spontane planning

Ook al ben ik een groot voorstander van plannen, wat ik heb geleerd van mijn reizen is dat het op vakantie juist heel fijn is om de planning los te laten. Door een grove planning te maken en de rest op z’n beloop te laten ontstaan de mooiste herinneringen. Je staat hierdoor meer open voor het avontuur.

7. Doe bewust niks

Het is heel verleidelijk om op vakantie hetzelfde ritme aan te houden als thuis. We zijn altijd bezig en hebben de drang om onszelf nuttig te maken. Probeer deze vakantie om regelmatig niks te doen. Echt he-le-maal niks.

Door geen informatie tot je te nemen en niet bezig te zijn met de (nabije) toekomst ben je je meer bewust van het moment en kun je beter ontspannen en genieten. Ga bijvoorbeeld aan het zwembad, op het strand of in de natuur zitten en kijk om je heen. Doe je ogen dicht en voel de zonnestralen op jouw huid. Ruik de omgeving. Door niks te doen kom je pas echt tot rust.

8. Ga nieuwe dingen doen

Vakantie is het moment om dingen te doen die je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Bespreek voordat jullie op vakantie gaan wat iedereen graag wil doen. Misschien heb je ooit een bucketlist gemaakt. Pak deze erbij. Van het doen van nieuwe activiteiten krijg je energie. Het zorgt voor leuke herinneringen aan jullie vakantie.

9. Hou een natuurlijk ritme aan

Genieten staat tijdens de vakantie op 1. Probeer wel een natuurlijk ritme aan te houden. Wat ik hiermee bedoel is dat je drie keer per dag een (bij voorkeur gezonde) maaltijd neemt en voldoende water drinkt. Ga op een normaal tijdstip naar bed en slaap niet elke dag lang uit.

Hierdoor is de overgang naar het leven thuis niet zo groot. Je komt niet voor een verrassing te staan als je op de weegschaal stapt en je hebt minder moeite met het opstarten van de dag.

10. Plan tijd om rustig thuis te komen

Bijna net zo belangrijk als het ontspannen op vakantie gaan, is het rustig thuiskomen. Hou in jouw agenda minimaal de twee dagen na thuiskomst leeg. Zo kun je op je gemak de vakantiespullen opruimen en boodschappen doen.

Blokkeer op je werk tijd om op te starten, de e-mails te lezen en een nieuwe planning en takenlijst te maken. Plan de eerste afspraak pas na twee dagen in.

Op deze manier hou je het vakantiegevoel langer vast en voorkom je dat je direct in de stress schiet.

Dit is een blog van Patricia van Kester

Als Persoonlijke Assistente ondersteun ik ondernemende ouders met hun bedrijf.  Ik maak tijd en ruimte vrij door de basis van het bedrijf op orde te brengen en/of het overnemen van werkzaamheden op het gebied van marketing & communicatie en office management.

PAtries persoonlijke assistente

Misschien vind je dit ook interessant

05-03-2020 | door: Patricia van Kester

Mijn zoektocht naar een eeuwig vakantiegevoel

Een eeuwig vakantiegevoel, is dat mogelijk? Ik onderzocht mijn vakantiegevoel en kwam tot een levensveranderende ontdekking.
09-12-2019 | door: Patricia van Kester

Minimalistische Kerst, maximaal genieten

Een minimalistische Kerst kil en ongezellig? Juist niet! Lees hoe een minimalistische Kerst de magie terug kan brengen die je als kind ervaarde.
tips decemberstress PAtries
10-11-2019 | door: Patricia van Kester

10 tips tegen decemberstress

Feestjes, borrels en diners. De agenda staat er vol mee in december. Ontzettend leuk, maar deze drukte kan zorgen voor onrust en stress. Hoe kun je de decemberstress bij jezelf en jouw kind(eren) beperken?