5 tips voor een ontspannen vakantievoorbereiding

18-06-2019 | leestijd:

De to-do lijst is de weken voor jullie vertrek nog langer dan normaal. De laatste zaken regelen voor de vakantie, wasjes draaien, de koffers inpakken en alle werkgerelateerde to-do’s wegwerken. Het hoofd zit voller dan vol en je voelt de stress tot in je tenen.

Wees gerust, je bent niet de enige. Uit diverse onderzoeken blijkt dat heel veel Nederlanders vakantiestress ervaren. Vooral gezinnen met jonge kinderen hebben hier last van.

De aanloop naar de vakantie kan juist een leuke periode zijn. Het hoeft helemaal geen stress op te leveren als je het goed organiseert en er op een ontspannen manier mee omgaat. Zie het als voorpret.

Ik heb al aardig wat reizen gemaakt, met en zonder kinderen, en heb dus de nodige vakantievoorbereiding- en inpakervaring. Door structuur aan te brengen en overzicht te houden zorg ik ervoor dat de vakantievoorbereiding leuk is. Hoe ik dat doe?

1. Plannen

Als je op de dag voor vertrek pas begint met vakantieboodschappen doen, wasjes draaien en inpakken, dan ga je gestresst op vakantie. Dat lijkt me duidelijk.
Een goede planning zorgt voor overzicht en rust. Start ruim van tevoren met de vakantievoorbereiding door gebruik te maken van een vakantiechecklist.

Werk rustig naar de vakantie toe door wekelijks iets te doen. Loop bijvoorbeeld een maand voor vertrek de vakantiegarderobe na om te controleren of jullie nog iets nodig hebben. Ga samen de stad in om op het gemak de vakantieboodschappen te halen en ga eten in een restaurant waar gerechten van de bestemming geserveerd worden. Dat zorgt voor voorpret.

Betrek de kinderen bij de voorbereiding, zodat ze weten wat er gaat gebeuren. Een aftelkalender maakt het voor kinderen op een eenvoudige manier inzichtelijk hoe lang het nog duurt voordat jullie vertrekken. Dan krijg je minder vaak de vraag: “hoe lang nog?” “wanneer gaan we op vakantie?”

2. Delegeren

Wij vrouwen nemen vaak automatisch als een soort reisleider de taken voor de vakantie op ons. Lijstjes maken, de boekingen dubbelchecken, het huis in orde maken en de koffers inpakken. Deze hoeveelheid aan taken zorgen voor die onrust in jouw hoofd. Verdeel de taken zodat je niet alles zelf hoeft te doen. Je bent niet de enige die op vakantie gaat toch?

Je kunt hiervoor mijn checklist gebruiken en deze aanvullen. Zet achter elke taak wie er verantwoordelijk voor is en laat het daarna los.

3. Minimaal inpakken

Het inpakken van de koffers is de grootste veroorzaker van vakantiestress. Vooral het maximale toegestane gewicht in het vliegtuig zorgt hiervoor.
Bedenk dat je eigenlijk helemaal niet veel nodig hebt. Hoe minder je bij je hebt hoe makkelijker je kunt reizen. En stel dat je iets bent vergeten? Hoe erg is dat? Op de meeste bestemmingen kun je alle basics kopen die je nodig hebt.

Wat mij rust geeft tijdens het inpakken is mijn inpaklijst. Ik loop hem rustig door en leg alles naast elkaar. Kleding rol ik zoveel mogelijk op om ruimte te besparen en kreukels te voorkomen. Als ik alles klaar heb gelegd pak ik de koffers in.

4. Huis achterlaten

Het huis veilig en schoon achterlaten zorgt ook bij veel vakantiegangers voor stress. De zomervakantie is namelijk een periode dat veel inbrekers actief zijn. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen geef je jouw woning een bewoonde indruk en is de kans kleiner dat inbrekers jouw huis selecteren.

Vind je dit niet voldoende, dan kun je een huisoppas inhuren die een oogje in het zeil houdt.

5. Afronden en loslaten van werk

Ook op het gebied van werk adviseer ik om af te bouwen. Werk naar de vakantie toe en stel prioriteiten. Welke taken of projecten moeten er echt afgerond zijn voordat je op vakantie gaat en wat kan nog wel even wachten? Het heeft geen zin om als een malle te gaan werken om het werk af te krijgen, want wees eens eerlijk, het werk is nooit af toch? En als je extra uren gaat maken om het toch te proberen dan komt dat de kwaliteit niet ten goede.

Maak jouw mailbox leeg en zet de out-of-office een dag eerder aan zodat je gelegenheid hebt om achter de schermen de laatste dingen in orde te maken.

Om het werk los te kunnen laten moet je zorgen dat alle verleidingen weg zijn. Dit is eigenlijk heel eenvoudig; zet jouw (werk)telefoon uit en ga niet online. Is het echt noodzakelijk om de mail te checken of bereikbaar te zijn? Beperk het dan tot een half uurtje per dag in overleg met jouw gezin.

Veel plezier met de voorpret. Mocht je toch vastlopen, neem dan contact met mij op. Ik help je graag om weer overzicht te krijgen en alle taken af te ronden.

Dit is een blog van Patricia van Kester

Als Persoonlijke Assistente ondersteun ik ondernemende ouders met hun bedrijf.  Ik maak tijd en ruimte vrij door de basis van het bedrijf op orde te brengen en/of het overnemen van werkzaamheden op het gebied van marketing & communicatie en office management.

 

PAtries persoonlijke assistente

Misschien vind je dit ook interessant

30-11-2020 | door: Patricia van Kester

Bingewatch je taken en bespaar tijd

Daar zit je dan, een beetje onvoldaan te zijn. 's Avonds op de bank je favo serie te bingewatchen. Weer niet kunnen doen wat je graag wilde doen vandaag... Lees hoe je meer voor elkaar krijgt in een dag.
prioriteiten stellen door PAtries
22-05-2020 | door: Patricia van Kester

Tijd besparen met de Eisenhower matrix

Druk, druk, druk. Kom jij elke dag tijd tekort? En heb je moeite met het stellen van prioriteiten? Gebruik de Eisenhower matrix.
tips decemberstress PAtries
10-11-2019 | door: Patricia van Kester

10 tips tegen decemberstress

Feestjes, borrels en diners. De agenda staat er vol mee in december. Ontzettend leuk, maar deze drukte kan zorgen voor onrust en stress. Hoe kun je de decemberstress bij jezelf en jouw kind(eren) beperken?