10 tips tegen decemberstress

10-11-2019 | leestijd:
tips decemberstress PAtries

Feestjes, activiteiten, borrels en diners. De agenda staat er vol mee in de gezellige decembermaand. Ontzettend leuk, maar deze drukte kan zorgen voor onrust en stress.

Hoe kun je de decemberstress bij jouzelf en jouw kind(eren) beperken?

1. Plan, plan, plan
Want een goede voorbereiding is het halve werk. Van lastminute naar de supermarkt racen om de kerstboodschappen in huis te halen is nog nooit iemand blij van geworden. Zorg ervoor dat je alles op tijd geregeld en in huis hebt. Heb je mijn decemberplanner al? Zo niet, let me know en ik stuur hem naar je toe.

2. Blijf bij jezelf
Je mag nee zeggen tegen de hoeveelheid feestelijkheden. Voel je niet verplicht om overal bij aanwezig te zijn. Blijf bij jezelf door te kiezen voor de activiteiten waar jullie echt blij van worden.

3. Niets moet
Bespreek met je gezin hoe jullie het liefst de feestdagen doorbrengen. Misschien is dat wel heel anders dan hoe jullie dit de afgelopen jaren gedaan hebben.

Komen jullie echt niet onder bepaalde moetjes uit? Kijk dan of je een alternatief kunt verzinnen of dat je het kunt combineren met iets leuks. Een fijne wandeling in de buurt van het familielid waar jullie op bezoek gaan bijvoorbeeld.

4. Ontspanning
Zorg voor voldoende ontspanning. Juist in die weken waarin veel op de agenda staat. Ga iets doen waar je energie van krijgt; naar buiten, een boek lezen, sporten, naar de sauna. Vind je het lastig om hier tijd voor vrij te maken? Plan het gewoon in.

5. Neem de tijd
Zodra Sinterklaas op zijn stoomboot is gestapt worden de kerstbomen alweer in huis gehaald. Wacht gerust een weekje met het optuigen van de kerstboom. Neem de tijd om bij te komen van het sinterklaasfeest.

6. Duidelijkheid

Dat kinderen gebaat zijn bij structuur hoef ik je niet te vertellen. Houd zoveel mogelijk jullie normale ritme aan. Dat betekent o.a. op de gebruikelijke tijdstippen eten en de kinderen op tijd naar bed brengen.

Zorg voor duidelijkheid, zodat de kinderen weten waar ze aan toe zijn. Gebruik bijvoorbeeld een (aftel)kalender om inzichtelijk te maken hoeveel nachtjes het nog duurt tot pakjesavond.

7. Keep it simple

Maak het jezelf makkelijk. Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Geef kinderen liever 1 goed cadeau waar hij/zij iets aan heeft, dan een berg kleine cadeautjes waar al snel niet meer naar wordt omgekeken. Kies voor gerechten die eenvoudig te breiden zijn en houd de  kerstdecoratie subtiel in een sfeer die bij jullie past.

8. Samen is leuker

Voorkom onrust door je kind(eren) zoveel mogelijk te betrekken bij de voorbereidingen. Vertel wat er gaat gebeuren, wat jullie gaan doen en wie daarbij aanwezig zijn. Laat hem/haar bijvoorbeeld helpen bij het optuigen van de kerstboom en het bereiden van een gerecht.

9. Verlaag de lat
Perfect bestaat niet. Verlaag dus de lat. Bedenk dat het tijdens de feestdagen gaat om het samenzijn en de gezelligheid. Niet om het perfecte kerstdiner of het beste feestje van het jaar.

10. Delegeer
Je bent niet overal verantwoordelijk voor. Je hoeft echt niet alles zelf te doen. Vraag of je partner of kind(eren) een paar taken op zich kunnen nemen. Organiseer je een kerstdiner of feestje? Vraag dan of de gasten een gerecht of hapje meenemen.

Of besteed taken uit aan een PA. Ik help jou graag!

Dit is een blog van Patricia van Kester

Als Persoonlijke Assistente ondersteun ik ondernemende ouders met hun bedrijf.  Ik maak tijd en ruimte vrij door de basis van het bedrijf op orde te brengen en/of het overnemen van werkzaamheden op het gebied van marketing & communicatie en office management.

 

PAtries persoonlijke assistente

Misschien vind je dit ook interessant

05-03-2020 | door: Patricia van Kester

Mijn zoektocht naar een eeuwig vakantiegevoel

Een eeuwig vakantiegevoel, is dat mogelijk? Ik onderzocht mijn vakantiegevoel en kwam tot een levensveranderende ontdekking.
09-12-2019 | door: Patricia van Kester

Minimalistische Kerst, maximaal genieten

Een minimalistische Kerst kil en ongezellig? Juist niet! Lees hoe een minimalistische Kerst de magie terug kan brengen die je als kind ervaarde.
vakantiestress PAtries
30-07-2019 | door: Patricia van Kester

Hoe je wél kunt genieten tijdens de vakantie

Alles is geregeld. De spullen zijn ingepakt en ingeladen. Het huis is op orde. De vakantie kan eindelijk beginnen. Laat het genieten nu maar beginnen.